Правило "4С" при оцінці діамантів

Правило "4С" при оцінці діамантів Про діаманти - 13 лютого 2018, 12:00

За яких обставин вам знадобиться інформація про тонкощі оцінки діамантів ? Наприклад, при покупці каміння для індивідуального замовлення у ювеліра або при продажі своєї прикраси з діамантами. Незалежно від того, що ви хочете, купити діамант або продати діамант , корисно вивчити питання та вникнути у тему.

Насамперед, треба розуміти, що на ціну діаманта впливає не лише його вага. Ви здивуєтеся, але два однакові за вагою камені можуть відрізнятися за ціною кілька разів! У чому фокус? Справа в тому, що на ціну діаманта впливають ще кілька параметрів, а саме: вага (Carat), колір (Color), чистота (Clarity) та якість огранювання (Cut). Сукупність цих параметрів є основою класифікації діамантів і називається «4С». Чим вищі показники «4С», тим дорожчий камінь.

Carat – це міра ваги діаманта. 1(ct) = 0,2г. Дрібними вважаються діаманти вагою до 0,29 ct. Середні діаманти – це каміння від 0,3 ct до 0,99 ct. Діаманти більше 1ct відносяться до категорії великих каменів. На нашому торговому майданчику представлено каміння різних вагових категорій. Ви можете перейти у відповідний розділ і дізнатися, скільки коштує діамант .

Color – це колір діаманта. Для людського ока краса діамантів полягає саме в їхньому кольорі. У вправних руках ювеліра камінь із вельми скромними характеристиками «гратиме» і зачаровуватиме свого власника. Однак досвідчені поціновувачі знають, що найдорожчі камені - це практично безбарвні діаманти, які дуже рідко зустрічаються. Для оцінки кольору використається система оцінки кольору діамантів GIA. У цій системі шкала розділена на групи кольору діамантів, де D – це повністю безбарвне каміння, а Z – це каміння з блідо-жовтим або коричневим відтінком. Діаманти з глибиною кольору більше, ніж Z, відносяться до фантазійних кольорів.

Clarity – це чистота та прозорість діаманта. Чистота є основним критерієм якості діамантів. Чим менше дефектів і сторонніх включень у структурі каменю, тим дорожче діамант. При цьому дефекти можуть бути як внутрішніми, так і поверхневими. Для оцінки чистоти діаманта потрібне 10-кратне збільшення. Тому експерти гемологи використовують спеціальний мікроскоп або лупу. Дефекти, які видно неозброєним оком, суттєво знижують вартість каменю.

Cut – огранювання каменю перетворює алмази на діаманти. Неограненный алмаз ховає під своєю сірою сорочкою дивовижну гру спектральних кольорів. Блиск і розкіш діамантам надає саме ограновування. Якість огранювання оцінюється виходячи з точності геометрії, пропорцій, дотримання правильності кутів граней каменю. Чим вища якість огранювання, тим яскравіше виблискує діамант.