Як відрізнити діамант від підробки: інструкція

Як відрізнити діамант від підробки: інструкція Про діаманти - 7 березня 2019, 14:30

Будучи королем дорогоцінного каміння, діамант здатний не тільки зачаровувати всіх своїм сліпучим блиском, бути родзинкою будь-якої ювелірної прикраси, але і є чудовим способом інвестування коштів.

Бажаючи купити діамант , варто пам'ятати про те, що існує багато підробок цього природного мінералу. Не маючи досвіду, не знаючи всіх тонкощів, можна помилитися, прийняти фальсифікат за дорогоцінне каміння. Завдяки сучасним технологіям та якісній ограновуванні деяким мінералам та штучним матеріалам, які мають схожу з діамантами структуру, можна легко надати блискучий блиск. Професіонали знають та керуються безліччю методів, що дозволяють визначити справжність дорогоцінного каменю.
Однак, є способи, які допоможуть і непрофесіоналові впоратися з цим нелегким завданням.

Як визначити справжність діаманта

Дати точне висновок, чи справжній це діамант або його якісна копія можуть лише ювеліри чи гемологи.

Адже, якщо нічого не знати в ювелірній справі, то дорогоцінне каміння нескладно сплутати з такими штучними та природними матеріалами, як: фіаніт, муасаніт, кварц, циркон, топаз, штучний кристал.

На що слід звертати увагу при визначенні справжності діаманта?

Основні фактори:

  • Зовнішній вигляд

Огляньте якомога камінь з різних ракурсів, переконайтеся, що він виглядає ідеально, має чіткі грані, на ньому відсутні сколи, подряпини та інші видимі дефекти.

  • Запітніння

Подихайте на камінь. Фальшивий відразу ж густо запітніє або покриється тонким серпанком, справжній діамант залишиться без змін.

  • Блиск, відтінки

Діамант виблискує яскраво. Однак, не можна забувати той факт, що і підробки найчастіше сяють не менш яскраво.

Переливи всіма кольорами веселки не властиві справжнім діамантам. Їм властиві сірі відтінки.

  • Прозорість мінералу

Ця властивість діаманта піддається перевірці в тому випадку, якщо камінь знаходиться без оправи. Для цього потрібно додати його до якогось зображення. Розглянувши крізь камінь об'єкт, що розглядається, можна зробити висновок, що перед Вами не справжній діамант.

  • Заломлення променів

Наявність подвійного спотворення сонячних променів вкаже на те, що перед Вами підробка, а не справжній камінь.

  • Ріжуча здатність

Дорогоцінний мінерал має високу ріжучу здатність. Потріть камінь шліфшкуркою, справжній діамант не повинен після цього отримати пошкодження.

  • Нагрівання

Даний діамант дуже довго нагрівається під дією тепла людського тіла. Розігрівши долоні, візьміть у них камінь і згодом перевірте, чи нагрівся він.

  • Світіння при дії ультрафіолету

У лабораторних умовах можна побачити, яке світіння видає камінь. Більшість діамантів під впливом ультрафіолету мають блакитні відтінки.

  • Сертифікат

В обов'язковому порядку на дорогоцінному прикрасі з діамантами повинна бути присутня бирка, яка є сертифікатом виробу. Вона інформує споживача про каратність та інші основні характеристики діаманта.

  • Зміни у зовнішньому вигляді після нетривалого носіння

Якщо Ви деякий час поносили прикрасу з каменем, і він втратив блиск, або на ньому з'явилися дрібні сколи, тріщини та інші видимі дефекти, то перед Вами імітація діаманта.