Якість ограновування діамантів

Якість ограновування діамантів Про діаманти - 22 березня 2018, 09:00

Діамант стає діамантом тільки після огранювання та полірування. Складні техніки та майстерність органщика відкривають світові магію діамантового блиску, яка має чарівні та привабливі властивості. Але перш, ніж діамант засяє всіма кольорами спектру, камінь має бути якісно огранений, а це складні розрахунки кутів нахилу граней та суворе дотримання ідеальних пропорцій. Тільки після цього діамант набуває яскравого блиску і сяйва, які складаються з сяйва поверхні (зовнішні відблиски фасет), сяйва зсередини (світлозаломлення і відбиття світла на нижніх гранях), дисперсії (розкладання світла на елементи спектру) і блиску (іскристь граней світла).

В 1919 для своєї дисертації на ступінь кандидата наук з математики в Лондонському університеті Марсель Толковскі написав фундаментальну працю під назвою «Дизайн діамантів» (Diamond Design). Його двовимірна модель враховувала три фактори, що визначають світлові ефекти в діамантах: дисперсію чи гру світла – колірні відблиски у камені (fire); сяяння або світло, повернене з каменю (brilliancy); і сцинтиляцію або блиск – спалахи світла на поверхні каменю при його обертанні (sparkle). Там же була виявлена оптимальна форма огранювання круглого діаманта з 57 гранями, яка сьогодні вважається класикою.

При оцінці якості огранювання враховуються порції та полірування. Клас якості огранювання визначається відсотком відхилень від ідеальних пропорцій. Нижче наведено стандарт GIA оцінки якості огранювання діаманта.

Пропорції та фінішна обробка Клас пропорцій
Excellent Very Good та Good Fair Poor
Розмір майданчика 53-60% 61-64% 65-70% >70%
Кут корони 34 ° -35 ° 32 ° -34 ° 30 ° -32 ° <30°
Рундист Medium - Slightly Thick Thin - Thick Very Thin - Very Thick Extremely Thin - Extremely Thick
Глибина павільйону 43% 42-44% 41-46% <41->46%
Калетта None - Small Medium Large Very Large
Полірування Very Good - Excellent Good Fair Poor