Флюоресценція діаманта

Флюоресценція діаманта Про діаманти - 12 березня 2018, 09:00

Більше половини природних діамантів має дивовижну властивість флюоресценції. Під дією ультрафіолетових променів це каміння має специфічне світіння. Деякі камені мають вкрай слабку флюоресценцію, яку можна спостерігати тільки при спрямованому потоці ультрафіолетових променів. Деякі не мають цю властивість зовсім. Іноді, навпаки, блакитне свічення діамантів з'являється навіть за яскравого денного світла. Такі діаманта називають сильнофлюоресцентними.

Ця унікальна властивість природних діамантів використовується при гемологічній експертизі. Діаманти поміщають у скляну нішу спеціальної довгохвильової ультрафіолетової лампи. Лампу включають у абсолютній темряві. В результаті, каміння починає світитися різними кольорами: блакитним, рожевим, світло-жовтим, блідо-зеленим т.п.

Сильна флюоресценція візуально робить діамант безбарвнішим при денному освітленні. Це особливо актуально для каменів із жовтуватими відтінками. У США флюоресцентні діаманти мають високий попит, в Європі, навпаки, споживачі байдужі до цієї якості. У будь-якому випадку флюоресценція є важливою якісною характеристикою діаманта, яка впливає на ціну діаманта, тому її показники завжди відображаються в європейських та американських сертифікатах.

Вибираючи діамант на діамантовій біржі Brilicom https://brili.com.ua/stock/brilliant.html , уважно вивчіть сертифікат. Окремим параметром буде вказано флюоресценцію. Якщо її немає – діамант цінується вище. Чим сильніша флюоресценція, тим більше вона впливає на ціну у бік зменшення.