Що потрібно знати перед покупкою діаманта

Що потрібно знати перед покупкою діаманта Про діаманти - 7 лютого 2019, 14:36

Отже, Ви зважилися на покупку діаманта і тепер намагаєтеся знайти найдостойніший екземпляр. Для недосвідченого покупця це не так просто, адже на перший погляд усі діаманти здаються розкішними, бездоганними і привабливими. Щоб зовнішній блиск цих прекрасних творів ювелірного мистецтва не приспав Вашу пильність, пропонуємо Вам короткий путівник у стандарти та правила діамантового ринку.

Сертифікат якості

Якщо Ви маєте намір придбати діамант вагою від 0,3 карат, до нього обов'язково повинен додаватися сертифікат якості. Він містить інформацію про колір, чистоту, ограновування та вагу каменю. Наявність сертифіката з експертною оцінкою діаманта найкраще захищає інтереси покупця. Вартість каменю в сертифікаті не вказується, але її можна визначити, звернувшись до гемологічного центру.

Колір діаманта

Чим рідше у природі зустрічається діамант даного кольору, тим вища його вартість. Колірні якості у свою чергу залежать від домішок, які містяться у діаманті. Жовті камені з домішкою літію і коричневі з домішкою заліза найчастіше утворюються в природних умовах і тому мають найнижчу вартість. Прозорі діаманти без жовтого відтінку знайти набагато важче, тому й коштують вони дорожче.

Загальноприйнятий поділ діамантів за кольором:

  • DF - безбарвні;
  • G, H - майже безбарвні;
  • IM - зі слабким жовтуватим відтінком;
  • NR - з жовтим відтінком;
  • SZ – жовті.

Останнім часом також стали популярні діаманти чорного забарвлення, у яких є графіт. Раніше ювеліри не могли оцінити чистоту чорних діамантів, тому їх не відносили до дорогоцінного каміння. Однак зараз вартість такого каміння суттєво зросла.

Діаманти з яскравими відтінками блакитного, рожевого, фіолетового або зеленого трапляються настільки рідко, що більша частина їх зберігається в музеях і приватних колекціях.

Чистота діаманта

Достовірно оцінити чистоту діаманта можна лише у процесі гемологічної експертизи з допомогою спеціальної лупи. Залежно від величини та видимості дефектів виріб відносять до однієї з 12 груп. Дійсно чистими і найдорожчими вважаються камені, що належать до 1-6 груп.

Ограновування

Саме завдяки ограновуванні невиразний сірий камінь набуває тих дивовижних властивостей, які перетворюють його на діамант. Найдосконалішими та найпопулярнішими є круглі діаманти з 57 гранями. Такий камінь здатний відбивати практично весь світ, що потрапляє нею. Інші види огранювання називаються "фантазійними" і вважаються менш цінними: овал, квадрат, трикутник, маркіз, груша, принцеса, серце, багет, смарагд, крапля.

diam-pic-006

Вага

Вага діамантів вимірюється у каратах (1 карат = 0,2 грама). Діамант розміром із звичайну горошину відповідає вазі 1 карат. Камені вагою до 0,29 карат вважаються дрібними, від 0,3 карат – середніми, від 1 карата – великими. Вагу можна обчислити на спеціальних каратних терезах або за допомогою лінійки.

Ювелірна біржа Brillicom пропонує найшвидший та найзручніший спосіб продажу/купівлі діамантів. У нас представлений широкий вибір варіантів за каратністю, формою огранювання та ціною, а сортування дозволяє звузити кількість варіантів до мінімуму. Кожне оголошення, розміщене на Brillicom, проходить перевірку у модераторів сайту, що підвищує безпеку угоди. Купівля діамантів на нашому сайті подарує Вам лише приємні емоції.