Синтетичні алмази

Синтетичні алмази Про діаманти - 23 квітня 2018, 09:00

На початку 50-х років ХХ століття шведською компанією ASEA вперше було отримано синтетичні алмази. Цей матеріал набув важливого промислового значення. 1954 року американська компанія General Electric повторила цей успіх. У 1955 році було отримано кристали синтетичних алмазів у Лабораторії з вивчення алмазів концерну De Beers. Перші зразки синтетичних алмазів вагою більше 1 карата, придатні до огранювання, були отримані лише 1970 року компанією General Electric. Надалі методом HPHT (гідравлічний метод високого тиску та високої температури) були отримані синтетичні алмази вагою до 34 каратів. З 1985 синтетичні алмази виробляє японська компанія Sumitomo Electric Industries, а в кінці 80х років на ринку з'явилися синтетичні алмази з Росії.

При огляді синтетичних алмазів через лупу чи мікроскоп часто можна побачити ознаки синтезу. Через металеві включення багато синтетичних алмазів притягуються сильним магнітом. Іноді, з допомогою мікроскопа, можна побачити типові структури зростання синтетичного алмазу. Найчастіше вони помітні лише під впливом ультрафіолету чи пучка електронів (катодолюмінесценції). У синтетичних алмазів флюоресценція жовтого або жовтувато-зеленого кольору проявляється у короткохвильовому ультрафіолетовому світлі. У природних алмазів флюоресценція проявляється лише у довгохвильовому ультрафіолетовому світлі. У гемологічних лабораторіях діагностика типів алмазів ґрунтується на використанні спектральних фотометричних вимірювань ультрафіолетовому, видимому та інфрачервоному діапазоні спектру.

За доповіддю DTS (Diamond trading Company) - аналітичної та маркетингової компанії, що вивчає ринок діамантів, щорічно до ювелірної індустрії надходить близько 200 тонн синтетичних алмазів та діамантів! Ринок кольорових діамантів вагою до 1 карата на 99% складається з синтетичних каменів, оскільки комерційно вони вже набагато вигідніші, ніж облагороджені опромінені природні діаманти.

Проте дослідження показують, що синтетичні діаманти не зможуть витіснити природні. Попит на натуральні діаманти із високими характеристиками стабільно зростає. Покупці віддають перевагу натуральним діамантам синтетичним аналогам, як пам'ятним, емоційним подарункам, так і як інвестицій. А для того, щоб ваші придбання були безпечними, вибирайте діаманти із сертифікатом гемологічної лабораторії.

Натуральні, природні діаманти з високими характеристиками та сертифікатами ви можете знайти на діамантовій біржі Brilicom: https://brili.com.ua/stock/brilliant.html