Кубічний двоокис цирконію або ФІАНІТ

Кубічний двоокис цирконію або ФІАНІТ Про діаманти - 16 квітня 2018, 09:00

Кубічний двоокис цирконію добре відомий на пострадянському просторі як фіаніт, у США – це даймонекс, а у Швейцарії – джеваліт. Кубічний окис цирконію найефектніший з усіх імітацій алмазу. Цей матеріал набуває кубічних кристалічних ґрат при стабілізації різними хімічними домішками. Показник заломлення (2,15-2,25 фіаніту близький до алмазу (2,417-2,419), тому на око важко відрізнити один від одного. Хімічна формула Zr0,8Ca0,2O1,92, може змінюватися в залежності від добавок, введених при вирощуванні кристалів для надання їм різних заданих властивостей. Фіаніт має діамантовий блиск, твердість 7,5-8,5, щільність 6,5-10 г/см3.

Фіаніт може бути як абсолютно безбарвним, і кольоровим. Для фарбування безбарвного діоксиду цирконію до різних кольорів додаються оксиди металів. Так, жовтий, помаранчевий і червоний колір надає церію, хром надає зелені відтінки, титан – золотисто-коричневі, а ербій і неодим – відповідно рожевий та пурпуровий.

Термін «фіаніт» популярний лише у нас, за кордоном цей матеріал найчастіше називають цирконітом. Однак, при перекладі часто виникає плутанина, тому що фіаніт називають цирконієм або цирконом. Так ось, внесемо ясність:

Фіаніт – це синтетичний матеріал, імітація алмазу.

Циркон – це природний жовто-коричневий мінерал.

Цирконій – це хімічний елемент.

Фіаніт було вперше отримано СРСР у середині 70-х років. Незважаючи на пізніші розробки, він і сьогодні є найближчою до діаманту імітацією. Саме тому набори еталонних діамантових зразків порівняння, як правило, виконані з кубічного двоокису цирконію (ZrO2) - з фіанітів з діамантовим огранюванням. Такі зразки мають відмінні пропорції, а за кольором, дисперсією та блиском виблискування вони максимально наближені до натуральних діамантів. Крім того, вартість такого набору незрівнянно нижча, ніж діамантовий аналог.

Незважаючи на всі дивовижні властивості ZrO2, натуральні діаманти залишаються найкращими друзями дівчат. Діамантова біржа Brillicom може порадувати різними пропозиціями на різний смак і різний бюджет. Вибирайте, торгуйтеся та купуйте на діамантовій біржі Brillicom!

https://brili.com.ua/stock/brilliant.html