«Кейпська серія» діамантів

«Кейпська серія» діамантів Про діаманти - 1 березня 2018, 13:20

Абсолютно безбарвні діаманти, без будь-яких відтінків, є предметом великої рідкості та високої ціни. Основна маса каменів має безліч відтінків різної інтенсивності від блакитно-сірих до жовтувато-коричневих. Всі ці діаманти умовно об'єднані в одну групу - "Кейпська серія".

"Кейпська серія", як основа для оцінки кольору, починається з абсолютно безбарвних діамантів, за якими розташовуються камені в порядку наростання жовтого відтінку. Для якісної експертної оцінки кольору діаманта використовується спеціальне обладнання: спеціальне світло різної температури та кольору, електронний колориметр, ремісійний спектральний фотометр, алмазний фотометр. Але навіть сьогодні, в епоху високих технологій, гемологи визначають колір діаманта на основі візуальної оцінки, оскільки, жоден кольоровимірювальний прилад не може замінити досвідчені очі експерта.

Визначення кольору діаманта починається з порівняння з набором еталонних зразків «master stones». Набір еталонних діамантових зразків порівняння, як правило, виконаний з кубічного двоокису циркону (діоксид цирконію ZrO2) - з фіанітів з діамантовим огранюванням. Такі зразки мають відмінні пропорції, а за кольором, дисперсією та блиском виблискування вони максимально наближені до натуральних діамантів. Крім того, вартість такого набору незрівнянно нижча, ніж діамантовий аналог.

Оцінка кольору діаманта за допомогою набору "master stones" виглядає так: на складений лист білого паперу під лампою денного світла викладаються добре очищені еталонні зразки на відстані не менше ніж 1 см один від одного. Потім, приблизно визначивши колір каменю, експерт поміщає діамант, що оцінюється, між двома еталонами і зіставляє колір.

Якщо порівнювати 2 діаманти однакового кольору, то більший камінь візуально даватиме більш насичений колір. Однак, це не привід одразу віднести його до нижчої категорії. Тільки досвідчений гемолог може правильно визначити колірну категорію та дати кваліфіковану оцінку.

При оцінці кольору важливо розуміти, що діамант виробу можна оцінити тільки з допуском в одну або дві характеристики. Колір оправи безпосередньо впливає сприйняття кольору діаманта. Біле золото і платина «роблять» діаманти жовтих відтінків безбарвнішим, а жовте золото навпаки, надає каменю ще більш насичені відтінки. Тому для більш точної оцінки кольору необхідно вийняти діамант із оправи, що не завжди прийнятно.