Імітації Діамантів

Імітації Діамантів Про діаманти - 12 квітня 2018, 09:00

Коли йдеться про коштовності, ми одразу думаємо про діаманти. Діаманти – це статус, розкіш та великі гроші. Саме великі гроші завжди розбурхували уми грабіжників і шахраїв, тому імітації цього шляхетного каміння з'явилися разом з появою діамантів.

Спочатку, діаманти імітували дорогоцінним камінням – кришталем, топазом, берилом та сапфіром. Однак, їх показники світлозаломлення значно нижчі, ніж аналогічні показники алмазу, і ці імітації значно програють у блиску та виблискуванні. Наприкінці ХIX століття ювелірам став доступний облагороджений нагріванням натуральний циркон.

Стрази – ще один вид імітації діамантів. Стрази – свинцеве скло з відносно високими показниками світлозаломлення. Винахід Йозефа Штрассера (XVIII століття) популярне до сьогодні.

У 20-х роках ХХ століття методом плавлення в полум'ї було отримано синтетичну безбарвну шпинель. Пізніше, в 1948 році цим же методом був синтезований рутил (TiO2) у вигляді прозорого, практично безбарвного каміння з жовтуватими і світло-блакитними відтінками. Ці камені так само використовувалися як імітація діамантів. У 1955 році за допомогою цього ж методу був отриманий стронцію титанат SrTiO3, відомий як фабуліт, природний аналог якого таусоніт.

Пізніше були синтезовані ітрій-алюмінієвий гранат (ІАГ) і гадоліній-галієвий гранат (галіант), однак, за низкою фізичних властивостей, вони не можуть бути повною мірою імітаціями алмазу.

У 1970-х років ХХ століття СРСР гарнісажним методом плавлення було отримано штучний продукт – діоксид цирконію (ZrO2 ). Цей матеріал стабілізований хімічними домішками у кубічній кристалічній формі. Звідси і назва – кубічний двоокис цирконію. У цей кристал отримав назву фіаніт від назви Фізичного Інституту Академії Наук, де він вперше був синтезований. Незважаючи на пізніші розробки, цей кристал досі залишається найкращою імітацією алмазу. Докладніше про цей синтетичний матеріал ми поговоримо в окремій статті, так само як і про інші імітації алмазів.

А натуральні, природні діаманти ви можете знайти на діамантовій біржі Brillicom:

https://brili.com.ua/stock/brilliant.html