Діамант «Чистої води»: міф чи реальність?

Діамант «Чистої води»: міф чи реальність? Про діаманти - 16 лютого 2018, 11:50

Існує легенда про те, що справжній діамант невидимий у воді. Ця легенда хороша для детективних історій для пограбування та контрабанду. А ось у реальному житті цей міф легко розбивається про прості наукові факти.

Згадаймо шкільний курс фізики. Повітря прозоре, скло теж прозоре, вода, поліетиленовий пакет, пакувальна плівка - вони теж безбарвні та прозорі. Чому ми їх бачимо? Вся справа у показниках заломлення. Ми бачимо прозорий безбарвний предмет тому, що його показник заломлення відрізняється від показника заломлення середовища (найчастіше це повітря), в якому він знаходиться. Наприклад, показник заломлення повітря дорівнює 1, а показник заломлення води – 1,3. Тому ми бачимо воду у повітрі та повітряні бульбашки у воді. Діамант показник заломлення дорівнює 2,4, тому, у воді діамант буде видно також як скло в повітрі. У скла показник заломлення 1,5 і у воді скло буде більш невидимим, ніж діамант.

Щоб не сумніватися в якості діамантів, що купуються, достатньо попросити продавця надати вам сертифікат гемологічної лабораторії. Наявність такого сертифікату підвищує цінність діамантів і робить вашу покупку безпечною.