Алмазні біржі світу

Алмазні біржі світу Про діаманти - 5 квітня 2018, 09:00

Антверпенська Алмазна Біржа

Сюжет культового фільму Гая Річі «Великий куш» крутиться навколо викрадених із єврейської ювелірної контори коштовностей, серед яких величезний діамант. Дія відбувається в Антверпені, в Алмазному кварталі. І це невипадково! Антверпен із ХV є світовим алмазним центром. У 1893 році євреї, що іммігрували з країн Східної Європи, організували тут Антверпенський алмазний клуб, а незабаром у місті з'явилася перша у світі Алмазна біржа. Сьогодні Антверпен, як і раніше, вважається діамантовою столицею світу. У місті створено унікальну інфраструктуру для огранювання каміння, обробки та виробництва ювелірних виробів з діамантами. Алмазний квартал розташований у самому центрі міста. У ньому зосереджено 1500 ювелірних фірм, соні магазинів та кілька гранільних підприємств. Потрапити в саму будівлю антверпенської Алмазної Біржі (AWDC) непросто. Учасниками біржі є юридичні особи. Діаманти продають оптом великими партіями ювелірним будинкам та підприємствам. Приватна особа може потрапити туди лише за рекомендацією або за спеціальним запрошенням від особи, яка має право представляти інтереси клієнтів та супроводжувати угоду.

Ізраїльська Алмазна Біржа

Ізраїльська Алмазна Біржа (Israel Diamond Exchange) була заснована 8 грудня 1937 року. Цього дня було створено першу комерційну організацію з торгівлі діамантами на території майбутнього Ізраїлю — Алмазний Клуб Палестини. Члени клубу займалися як торгівлею великими діамантами, і прикрасами. Розташовувалася організація в будинку Аківи Арі Вайса на вулиці Герцель 2, у місті Герцлія, і займала одну невелику кімнату. Також цього року було відкрито перший завод з огранювання алмазів у місті Петах Тиква. Сьогодні Ізраїльська Алмазна Біржа – це чудовий комплекс із 4-х будівель, які прикрашають Рамат Ган та є однією з візитівок Ізраїлю. Ізраїль є одним із найбільших світових центрів оптового продажу діамантів та сировинних алмазів. В одній із будівель біржі знаходиться Музей алмазів Гаррі Оппенгеймера. Екскурсії на Алмазну біржу дуже популярні у туристів.

Лондонська Алмазна Біржа

Лондонська діамантова біржа (London Diamond Bourse, LDB) була заснована відразу після Другої Світової війни біженцями з Бельгії. Її послуги доступні дуже обмеженому колу осіб – представників алмазної галузі. Загальна кількість учасників ніколи не перевищувала 700 осіб. У цей своєрідний клуб входять лише ті представники, хто суворо дотримується встановленого кодексу поведінки і посідає високе становище у діамантовій справі.

У 2015 році Лондонська Алмазна Біржа вперше провела День відкритих дверей, де відвідувачі могли ознайомитися з усіма нововведеннями в роботі LDB, знайти нових постачальників та партнерів, або оцінити асортимент представлених товарів, серед яких кольорові діаманти, унікальні ювелірні прикраси та годинник преміум-класу.