Муасаніт

Муасаніт Про діаманти - 19 квітня 2018, 09:00

Муасанніт - рідкісний природний мінерал, карбід кремнію. Він був виявлений в 1893 в каньйоні Диявола (штат Арізона, США) разом з мікроскопічно дрібними алмазами. У 1904 році цей мінерал був вивчений і французьким хіміком, лауреатом Нобелівської премії, Анрі Муассаном, на честь якого і отримав свою назву - Муасаніт.

У 1996 році алмазний ринок був схвильований появою синтетичного муассаніту, теплопровідність якого подібна до теплопровідності алмазу. До цього моменту широко поширені тести на теплопровідність дозволяли безпомилково визначити справжність алмазу від усіх, відомих на той момент, імітацій. Але з появою синтетичного муассаніту цього методу стало недостатньо. Тому цей матеріал отримав широке освітлення в пресі.

Синтетичний Муасаніт схожий на алмаз: він прозорий і твердий (8,5-9,25 за шкалою Мооса, порівняно з 10 для алмазу), з показником заломлення 2,65-2,69 (порівняно з 2,42 для алмазу) . Муасаніт може мати сильне двопроменезаломлення, що також відрізняє його від алмазу. Теплопровідність муасаніту висока, як і в алмазу. При невеликому нагріванні проявляється термохромний ефект - починаючи приблизно з 65 ° C колір муассаніту поступово змінюється в залежності від температури. Ця властивість, як і висока електропровідність, також використовується для розрізнення муассаніту та алмазу. Синтетичний муасаніт також відомий під торговою назвою Карборунд. Завдяки своїй твердості він застосовується як абразив. Крім того, це дуже перспективний матеріал у напівпровідниковій промисловості.

Безбарвні синтетичні муассаніти, що випускаються американською компанією Charles & Colvard, стали доступними як імітація алмазів.

А натуральні, природні діаманти ви завжди можете знайти на діамантовій біржі Brilicom: https://brili.com.ua/stock/brilliant.html