Колір діаманту та його ціна

Колір діаманту та його ціна Про діаманти - 19 лютого 2018, 11:35

У листопаді 2013 року на аукцині в Женеві за рекордні 83 мільйони доларів було продано великого рожевого діаманту «Pink Star» («Рожева Зірка») вагою 59,6 карата. На сьогоднішній день це найдорожчий діамант у світі, виставлений на торги. Рожева зірка була видобута в Африці компанією De Beers в 1999 році. Безумовно, на ціну цього каменю вплинув рідкісний рожевий колір. Хоча найдорожчими та рідкісними вважаються абсолютно безбарвні діаманти, кольорові або фантазійні діаманти також дуже дорого цінуються за рахунок своєї природної унікальності.

Гемологи оцінюють колір діамантів за шкалою GIA, де колір каменю змінюється від безбарвного до світло-жовтого та позначений відповідно літерами DZ. Якщо колір каменю дуже насичений, то такі діаманти відносять до рідкісних фантазійних кольорів. Вартість фантазійних діамантів зростає зі збільшенням яскравості та глибини кольору. Вартість білих діамантів, навпаки, зменшується з величезним переважанням жовтого відтінку в камені.

У цій таблиці наведено значення та описи кольорів діамантів за шкалою GIA.

Шкала GIA Опис
D Ці діаманти практично безбарвні. Відтінки кольору можуть бути ідентифіковані лише експертами. При спостереженні через майданчик каміння здається безбарвним.
E
F
G Ці діаманти здаються безбарвними для нефахівців, проте експерт виявить у них блакитний, водянисто-прозорий, білий колір. Ці камені є відмінним вкладенням при хорошому співвідношенні ціни та якості.
H Це найпоширеніші у світі діаманти, які використовують ювеліри. Вони мають дуже невеликий відтінок сірувато-білого або жовтувато-білого кольору, який помітний лише в порівнянні з безбарвним каменем.
I
J Діаманти кольору J мають дуже невеликий жовтуватий відтінок. Вони ідеальний вибір для тих, хто не шукає безбарвний алмаз і має невеликий бюджет.
K Діаманти цього кольору мають помірний жовтий відтінок. Вони - хороша альтернатива для тих, хто шукає хороше співвідношення ціни та якості за скромного бюджету.
L
M
N і нижче Діаманти кольору N та нижчі шкали кольорів злегка пофарбовані у жовтий колір. Ці діаманти чудово виглядають у золотій оправі, оскільки колір золота вигідно відтіняє діамант і візуально піднімає камінь на більш високу колірну шкалу.